Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Wino online)
Które wino podawać do przystawek?
Jeżeli zaczynamy od przystawek, najlepiej postawić na lekkie, białe wino, które powinno być porządnie schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeżeli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.