Najlepszą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki doskonale połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w najwyższym stopniu profesjonalne? Przeważnie jest tak, że najprawidłowiej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o dobrej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja Kraków centrum
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest co niemiara różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż też Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w następstwie tego zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, by spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.